8 Osnovnih Koraka Kako Uspješno Prodavati Preko Interneta

Bez obzira želite li pokrenuti online prodaju vlastitog ili tuđeg proizvoda, trebate znati pravilne načine kako prodavati preko interneta da bi bili uspješni.

Činjenica je da prodaja preko interneta nudi ogromne mogućnosti poslovanja i jedan je od najunosnijih načina zarade novca online za mnoge vlasnike web trgovina i blogere diljem svijeta.

Dakle, ako želite stvoriti samostalni online posao od kuće, u nastavku članka imate priliku naučiti osnovne radnje i korake kako uspješno prodavati preko interneta i profitirati, pa čak i ako ste apsolutni početnik.

Kako funkcionira Internet prodaja?

Internet prodaja funkcionira na puno različitih načina, ali kod svakog od njih osnove su uglavnom iste – morate imati:

  • Vlastitu web lokaciju na koju će vaši potencijalni kupci dolaziti.
  • Odabrani proizvod ili proizvode koje ćete predstaviti vašoj publici.
  • Marketing strategiju kojom ćete privlačiti promet i potrošače

Ako gledate iz perspektive trgovca, trgovina na internetu potpuno je ista stvar što i shop u centru grada. Jedina je razlika u tome što posjetitelji i kupci na šetaju ulicom, već dolaze virtualno.

Pored toga, fizičke trgovine ograničene su na radno vrijeme, dok online shopovi rade 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, cijelo vrijeme.

Online prodaja omogućava dobru zaradu od kuće

Prodaja na internetu danas je lakše nego ikada prije, i to iz nekoliko razloga.

Razvijanje pametne tehnologije i prelazak brzog interneta na mobilne telefone omogućilo je ljudima da ravno iz svojih džepova u svakom trenutku mogu pristupiti internetskim trgovinama i obaviti šoping u sekundi, što je zapravo stvorilo milijune novih redovnih “instant” kupaca.

Drugi razlog je da zaista nije potrebno prethodno iskustvo i ne morate biti ludi web programer ili marketing specijalist da uskočite u biznis.

I konačno, treći razlog je što pokretanje web stranice za prodaju realno donosi zaradu putem interneta bez velikih ulaganja, što je ujedno i najprivlačniji dio cijele priče.

Stoga ne treba biti previše pametan za shvatiti da ova kombinacija zapravo donosi siguran recept za profitabilno online poslovanje.

Ako malo bolje razmislite, ipak je netko morao izgraditi sve one web stranice na kojima svaki dan provodite vrijeme i kupujete.

8 osnovnih koraka kako uspješno prodavati preko interneta

8 Najboljih načina kako početi prodavati preko interneta

1. Razmislite što bi prodavali

Prije nego što krenete sa trgovanjem preko interneta, trebali biste razmisliti o tome koja bi bila vaša “Niša” (usko specijalizirano područje tržišta), te koji bi bio idealan proizvod ili usluga s kojim bi vaši web posjetitelji i potencijalni kupci bili sretni.

U slučaju da nemate svoj proizvod ili robu spremnu za distribuciju, druga opcija koja vam preostaje jest prodavanje tuđih.

Online prodaja tuđih proizvoda je metoda koja se zove “affiliate prodaja” i vrlo je popularna među Internet prodavačima jer omogućuje dobru zaradu bez puno brige o proizvodu.

Affiliate marketing je sistem poslovanja gdje određena kompanija omogućava vanjskim partnerima da promoviraju, oglašavaju i prodaju njene proizvode ili usluge u zamjenu za novčanu naknadu, tj. proviziju.

Kako bi vam pružili što bolju ideju o tome kako to otprilike izgleda, pogledajte nekoliko najboljih affiliate mreža na svijetu:

Možete otići na bilo koju od ovih affiliate platformi, prijaviti se kao pridruženi član, a zatim odmah početi pregledavati dostupne prodajne programe.

Svaka je mreža pomalo različita, ali sve one vam omogućuju pristup širokom asortimanu fizičkih i digitalnih proizvoda putem osnovnih pretraživanja i kategorija ključnih riječi.

2. Odaberite dobro ime za vaš online biznis

Dobro poslovno ime zaštitni je znak vašeg biznisa. To je oznaka kojom obavljate transakcije sa svojim kupcima.

Štoviše, naziv organizacije ima i pravne i marketinške čimbenike koji se moraju poštovati. Odabir točne riječi ili riječi koje će sažeti cijelo vaše poslovanje u jednu izvrsnu oznaku moglo bi biti vrlo izazovno.

Ime vašeg branda trebalo bi biti i naziv vašeg web mjesta, odnosno domene. Ime domene je URL adrese koju bi kupac upisao u svoj preglednik kako bi pronašao vašu web stranicu. Imena domena trebala bi biti kratka, lako pamtljiva i jasna.

Dobra je ideja istovremeno imenovati tvrtku ili brand i odabrati ime domene. Na taj ćete način moći odabrati domenu koja odražava vaše poslovanje, a istovremeno izbjegavajući probleme poput odabira naziva tvrtke koji se ne podudara sa imenom domene ili da je ime domene već zauzeto na webu.

3. Izgradite web stranicu

Mnogi početnici često imaju problem kako započeti izradu web stranice zbog nedostatka tehničkog znanja, ali danas možete stvoriti lijepu, učinkovitu internetsku trgovinu ili blog bez pisanja ijednog retka koda.

WordPress je najbolji izbor ako ne posjedujete vještine kodiranja i dizajniranja. WordPress je potpuno besplatna platforma za izgradnju web stranica sa nizom raznolikih tema i dodataka koji dolaze s njim.

Da biste pokrenuli izgradnju stranice preko WordPressa, morat ćete imati hosting i domenu. Nakon što osigurate vlastitu domenu i hosting plan, možete instalirati WordPress i početi graditi vaš website.

Web stranicu možete stvoriti za otprilike jedan dan, čak i ako ste potpuno novi i nemate iskustva. Sve što trebate je naučiti osnove postavljanja i početka rada.

=> Ovdje naučite kako samostalno izraditi web stranicu za početnike.4. Stvorite kvalitetan sadržaj

Predstavite svoj biznis i proizvode profesionalno. Vaša internetska trgovina vaš je virtualni izlog koji bi trebao izgledati privlačno i prikazati vaše proizvode u najboljem svjetlu, kako bi posjetitelji željeli ući i pregledavati.

Svaki Internet prodavač zna da sjajna prezentacija proizvoda može povećati prodaju. Pisanje bogatih i detaljnih opisa proizvoda jedna je od glavnih strategija prodaje preko interneta.

Kreiranje kvalitetnog sadržaja, pisanje članaka i objavljivanje blog postova o vašoj temi je također odličan način kroz koji možete promovirati svoje proizvode i usluge, te ih učiniti popularnima među vašom ciljanom publikom.

Najbolja stvar kod stvaranja prodajnih članaka je to što možete unaprijed potražiti sve potrebne informacije o proizvodu, usavršiti svoj pristup, zapisati ga, a sve ostalo prepustiti vašoj web stranici.

Također, da biste stvorili maksimalan utjecaj na vaše posjetitelje da kupe proizvode koje promovirate, članci bi trebali biti informativni, jezgroviti, jednostavni za skeniranje i suptilno poticati na kupnju.

=> Pogledajte najbolje ideje kako zaraditi ekstra novac online.

5. Privucite posjetitelje i kupce (Marketing i SEO)

Bez obzira koja je vaša ciljana skupina ljudi, većina posjetitelja pronaći će vašu stranicu putem Google pretraživača.

Optimizacija tražilice, ili SEO optimizacija je metoda prilagođavanja web sadržaja prema ključnim riječima. Ljudi koji su u potrazi za informacijama upisuju riječ ili frazu u tražilicu, poput Google ili Bing, a tražilica im daje rezultate koji su najbolje prilagođeni upisanom pojmu.

Da bi poboljšali prisutnost svoje web stranice na tražilicama, trebali bi pružati visokokvalitetan sadržaj koji pokriva odgovarajuće ključne riječi za vaše proizvode, kako u sadržaju tako i u člancima na blogu.

=> Pogledajte najbolje načine za Google SEO optimizaciju web stranice za početnike.

6. Povežite se na društvenim mrežama

Sa gotovo polovicom svjetskog stanovništva koje koristi platforme društvenih medija, prirodno su i besplatno mjesto za promoviranje proizvoda i dosezanje novih i visoko ciljanih potencijalnih kupaca.

Trebali biste stvoriti Facebook poslovnu stranicu i napuniti je slikama i podacima o vašem biznisu, a zatim se baciti na skupljanje pratitelja i fanova.

Instagram, Pinterest i LinkedIn također su popularno besplatno sredstvo za angažman kupaca, a kao dodatni bonus možete prodavati proizvode sa svih ovih platformi.

=> Pogledajte koje su najbolje društvene mreže za online biznis.

7. Otvorite bankovni račun za novčane transfere

Čak i mali biznisi danas postaju globalni. Bez obzira uključuju li kupnju robu i usluga od inozemnih dobavljača ili isplatu plaća udaljenim radnicima, slanje i primanje novca presudan je aspekt dobrog poslovanja.

Kada je riječ o slanju i primanju novca kako u zemlji tako i u inozemstvu, usluge prijenosa novca imaju značajne prednosti u odnosu na banke. Samo pripazite da odaberete davatelja usluga koji taj posao može obaviti sigurno i isplativo.

Postoji nekoliko načina na koje možete početi prihvaćati internetska plaćanja, a jedan od najboljih je PayPal koji je već ugrađen na većinu procesora plaćanja za web stranice.

=> Pogledajte koji su najbolji servisi za usluge transfera novca preko interneta.

8. Sada znate kako prodavati robu online

Dobar posao! Ako ste stigli ovako daleko, na dobrom ste putu do vaše prve prodaje online.

Ako ste spremni ići dalje, možete potaknuti veću prodaju dodavanjem FAQ-a na svoje web mjesto i izradom vodiča za kupnju za svoje posjetitelje.

Prodaja putem interneta je dugoročni oblik zarade

Iako je možda istina da svatko može otvoriti web mjesto i početi prodavati putem interneta, ali ostaje činjenica da je za uspostavljanje dobre prodaje i zarade novca potrebno vrijeme i strpljenje.

Naporan rad dugoročno će se isplatiti. Ne možete voditi posao bez ulaganja vremena, truda, učenja i što je najvažnije, strpljenja.

Internet prodaja radi na isti princip. I premda možda radite od kuće i kad vam odgovara, ako se ne potrudite napraviti najbolji mogući posao, naći ćete se u situaciji da nitko ne posjećuje vašu stranicu.

Za razliku od većine poslovnih pothvata, prodaja putem interneta je možda najjeftiniji od svih ostalih. Ne trebate trošiti na prijevoz, iznajmljivanje poslovnog prostora, slanje kataloga ili nabavu fizičke imovine, poput namještaja. Na webu imate mogućnost Internet prodaje kupcima širom svijeta.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

We are sorry that this post was not useful for you!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Group spot_img

Drugi upravo čitaju

Kako zaraditi na instagramu

Kako zaraditi na instagramu pitaju se gotovi svi koji...

Legalni načini za online zaradu od kuće

Postoje mnogi načini za online zaradu od kuće ali...

Najbolji sajtovi za online zaradu

Trend zarađivanja novca putem interneta cvjeta od trenutka krize...

Kako Zaraditi Na Pinterestu

Pinterest je platforma za društvene mreže koja je poznata...