back to top

Zašto su bebi hladne ruke

Zašto su bebi hladne ruke? Obukli ste svoju bebu u tople (ali lagane!) slojeve kako biste mu pomogli da mu bude prijatno i toplo. Ali možda ste primjetili da su ruke i noge vašeg dejteta ponekad i dalje hladne.

Da li treba da dodate slojeve? Zasto su bebi hladne ruke? Zar bebe nemaju višu telesnu temperaturu od odraslih? Da nije nešto u redu sa vašom bebom?

Pokušajte da se opustite! O odraslima obično razmišljamo o hladnim nogama (i rukama), ali sasvim je normalno da ih imaju i bebe. U stvari, većina beba će ponekad imati hladne ruke (i stopala) iz nekoliko razloga.

Evo šta treba znati i na šta treba obratiti pažnju ako se bebine ruke malo ohlade.

Šta utiče na to da su bebi hladne ruke

zasto su bebi hladne ruke
zašto su bebi hladne ruke

Regulacija temperature

Ruke vaše bebe mogu se osećati još hladnije nego što jesu, jer su vam ruke toplije. Bebe zapravo imaju nešto višu telesnu temperaturu od odraslih, ali njihove ruke, šake, stopala i noge i dalje će biti hladnije od vaših. Ovo može zbuniti bilo koga, upozoravaju eksperti sa sajta Bojprom.com.

U osnovi, osnovna temperatura bebe (u sredini tela) je toplija od temperature odrasle osobe. Ali ne mogu da se zagreju ili brzo regulišu temperaturu zbog svoje male veličine. Takođe nemaju ni grejanje na nogama, stopalima, rukama i rukama.

Sve ovo ponekad znači toplo telo i hladne ruke i noge! Zbog toga bebe treba da budu obučene u jedan sloj više od onoga što vam se čini ugodno, čak i u toplom domu.

Normalna telesna temperatura za bebe može se kretati od 36,1 ° C do 38,4 ° C, kaže Američka akademija za pedijatriju (AAP).

Telesna temperatura odraslih obično meri 98,6 ° F (37 ° C), ali može da se kreće od 36,1 ° C do 37,2 ° C i da je i dalje „normalna“, prema Klinici Maio.

zasto su bebi hladne ruke
zašto su bebi hladne ruke

Nivo aktivnosti utiče na bebine hladne ruke

Život beba znači puno spavanja, hranjenja i probave. Spavanje i ležanje znači da se vaša beba veći deo dana ne kreće ili ne napreže. Ovo je sasvim normalno i zdravo za bebu, naravno. Ali to može dovesti do hladnih ruku.

Ovaj uobičajeni nedostatak kretanja znači da bebe imaju manji protok krvi u udovima (rukama, nogama, rukama i stopalima). Hranjenje i varenje svakih nekoliko sati takođe znači da se veći deo bebinog krvotoka šalje u zauzeti stomak i creva, a ne u ruke.

Jednom kada vaša beba počne provoditi više budnih sati igrajući se i istražujući, kretanje će joj pomoći da se ruke i stopala zagreju!

Zašto su bebi hladne ruke o cirkulacija krvi

Krv ne samo da prenosi kiseonik po celom telu, već i toplotu. Novorođenčad i bebe mlađe od 3 meseca još uvek imaju nove sisteme za cirkulaciju krvi. To znači da kod bebe manje krvi (i toplote) dolazi do delova koji su najudaljeniji od srca, ruku i stopala.

Bebino novo telo je takođe još uvek zauzeto razvojem svog mozga, pluća i drugih delova. Iz tog razloga, puno protoka krvi je usmereno na ove važne delove u razvoju. Bebine ruke i stopala još uvek ne dobijaju višak krvi.

U stvari, nekim novorođenčadima tako malo krvi protiče kroz ruke i stopala da izgledaju plavo! Ovo vrlo često stanje naziva se akrocijanoza. Obično prođe za nekoliko sati ili dana nakon rođenja bebe.

Starije bebe ponekad mogu imati hladne ruke ili noge koje izgledaju plavo ako su privremeno hladne – na primer posle kupanja, napolju ili noću. Ne brinite To je normalno i potpuno će nestati kako beba razvije jači sistem cirkulacije krvi.

zašto su bebi hladne ruke
zašto su bebi hladne ruke

Groznica

Ako vaše dete ima temperaturu – bilo koja temperatura preko 38 ° C (100,4 ° F) – možda će imati hladne ruke i stopala. To se može dogoditi jer su njihova nova cirkulacija krvi i imuni sistem zauzeti borbom protiv klica negde drugde u telu. To bi moglo povući toplotu sa spoljnih delova poput ruku i stopala.

Groznica takođe može dovesti do jeze i niskih temperatura dok telo vaše bebe pokušava da uravnoteži groznicu koja skače. Potražite druge znakove da je bebi loše i pozovite svog doktora ako primetite:

  • zajapureno ili crveno lice
  • žućkasta koža ili oči
  • vruća suva koža na licu ili grudima ili telu
  • nema interesa za hranjenje
  • manje urina
  • dijareja ili zatvor
  • pospanost ili previše spavanja

Šta trebate raditi ako su bebi hladne ruke

Dodajte slojeve odjeće

Ako se na bebinim rukama osjeća hladno, provjerite područje stomaka ili trupa. Ako vam je toplo i izgleda ružičasto, vaša beba je sasvim u redu.

Ako se bebina sredina, leđa ili vrat takođe osećaju hladno, bebi će možda trebati više slojeva. Takođe možete dodati rukavice, čarape i mali šešir kako biste zadržali toplotu.

Provjerite bebine ruke, stomak i vrat ponovo nakon oko 20 minuta.

Provjerite sobnu temperaturu

Takođe možete prilagoditi termostat u svom domu ili koristiti grejač u bebinoj sobi. Sigurna, ugodna temperatura za bebinu sobu je od 20 do 22,2 ° F (68 do 72 ° F).

Važno je održavati bebu toplom. S druge strane, bebe se takođe mogu brzo pregrejati jer se njihova nova mala tela ne mogu brzo prilagoditi. Osim toga, oni ne mogu da nabacaju slojeve (samo još). Izbegavajte prekomerno nadoknađivanje hladnih ruku čineći sobnu temperaturu previše toplom.

zašto su bebi hladne ruke
zašto su bebi hladne ruke

Provjerite groznicu kod bebe

Vaša beba može imati hladne ruke jer ima temperaturu. Najbolji način da proverite da li vaša beba ima vrućicu je očitavanje temperature sa njenog dna (rektuma).

Rektalna temperatura je najbliža temperaturi u sredini tela, gde bebe drže većinu telesne toplote. Koristite digitalni termometar u odnosu na stakleni. Oni su sigurniji i daju preciznija očitavanja.

Takođe možete dobiti očitavanje ispod pazuha ili ušiju, ali ove temperature će verovatno biti malo hladnije.

Skinite spoljne slojeve da biste postigli najtačniju temperaturu za bebu. Položite bebu u krevetić ili negde gde joj je udobno i držite je u laganoj jednobojnici ili majici i peleni dok budete očitavali temperaturu.

Normalno je da beba ima hladne ruke

To se obično dešava jer telo vaše bebe još uvek raste i razvija se. Temperatura novorođenčeta treba da se ujednači nakon što napune oko 3 meseca. Starije bebe takođe ponekad mogu dobiti hladne ruke.

Provjerite da li postoje znaci i simptomi groznice ili druge bolesti. Pozovite bebinog ljekara ako imate pitanja.

Predlažemo i ove zanimljive teme

Supported by TNT Groupspot_img

Drugi upravo čitaju

Najbolji mobiteli do 1500 kuna

Najbolji mobiteli do 1500 kuna. Koji mobitel kupiti i...

Kako prodati na internetu?

Pokretanje online prodaje danas je lakše nego ikad. Postoji...

Električni radijatori Glamox za uštedu prilikom grijanja

Električni radijatori za mnoge su dostojna alternativa klasičnom sistemu...

Kreiranje efikasnog copywriterskog sadržaja 10 TAKTIKA

Ponekad se stječe utisak kao da pojedini promotivni sadržaji...