Bloging ili Affiliate Marketing

Iako se bloging  i Affiiliate marketing mogu činiti kao dvije iste stvari, oni rade na vrlo različitim načinima stvaranja prihoda . Do sada su se mnogi odlučilivali za bloging, dok nije stigao Affiliate marketing.

Dakle, predstavljam ti temu Bloging ili Affiliate marketing.

Sa pojavom Affiliate marketinga mnoge kompanije su došle u dilemu, pogotovo male,rastuće, koje su na samom početku i nemaju taj luksuz da imaju oboje. U tom slučaju kao i za druge stvari, treba navesti prednosti i mane, bloginga i Affiliate marketinga.

Pomoću bloginga, pomoću čitaoca stvaramo našu publiku na našem sajtu. Na blogu možeš pisati na temu u kojoj si majstor, ili na onu temu koja je tvojim gledaocima prihvatljiva.

S druge strane Affiliate marketing je promocija i reklamiranje tuđeg prizvoda na tvom blogu, zarada je u obliku promocije na svakom novom kupcu, ili prodaje koju dovedeš i obrnuto.

Za koji god da se odlučiš, obojica imaju potencijal za ostvarenje prihoda. U ovom članku ću ti pokazati kako svake od ove dvije metode mogu bit korisne, ukoliko se koriste na pravi način.

internetno oglašavanje donosi odlične reklame

Bloging

Prije nego počnemo, potrebno je znati jednu stvari, a to je da imati svoj website nije isto što imati i blog. Blog je mjesto koje konstanto uređuješ, konstano ga nadograđuješ novim sadržajem kako bi privukao/-la nove posjetioce i posvećene čitaoce.

To je najbolja i najefektivnija stvar koja će ti pomoći za brzi rast  baze kupaca. Pokretannje bloga može biti dragocjeno za tvoj sajt,  evo nekoliko prednosti:

  • Search Engine Optimisation (SEO) Optimizacija za pretrage: U ovom dinamičnom svijetu visoke digtalizacije, SEO je tehnika kojom se svi marketinški stručnjaci kunu. Da bi napravili ovo, potrebno je na svom blogu da stvorimo sadržaj koji se rangira na Google pretragama i samim tim privuče više posjeta.
  • Engaging customers- angažovanje kupaca: Stvaranjem što kvalitetnijeg sadržaja možeš privući čitaoce na svom blogu. Vremenom će zavoljeti tvoj web,provoditi sve više vremena na njemu,naučiti nešto novo, i svakako se radovati novom sadržaju koji ih je privukao. Ovo razvija zdrav odnos s kupcima i stvara „pogodno tlo“ za tvoj proizvod.

10 Nacina Monetizacije Bloga

  • Unovči svoj blog: s dobrom nišom, solidnim sadržajem koji je SEO optimizovan, sa webom koji prati temu tvog sadržaja,dobrim slikama, možeš dugoročno opstati i na kraju izgraditi marku i naravno unovčiti svoj blog. Više je načina za zarađivanje putem bloga:

Affiliate Marketing

U affiliate marketing programu se uključuju razne marke za postizanje željenih rezultata poput prodaje korisnicima, njihove  registracije ili bilo kojeg drugog cilja, te na kraju kako bi zaradili proviziju od istih.

Osnovno sredstvo koje koriste marketinški stručnjaci „udruženog marketinga“ su blogovi, sve platforme društvnih mreža i naravno usmena predavanja. U ovom obliku marketinga sav rizik se prebacuje na blogere.

Prednosti ovakve vrste marketinga uključuju:

  • Zarada novca na osnovu plaćanja po kliku, tj.možete početi odma kad se posao počne pretvarati u prodaju. Rezultati se mogu postići za znatno manje vremena nego blogingom. Super stvar je što omogućuje praćenje prodaje, pa samim tim možes izgraditi bolji odnosno dugoročniji odnos sa kupcima. Sa ovom vrstom marketinga koji se smatra najboljim alatom(Affiliate marketing) za marketing, preko čijih se mreža mogu pronaći određeni brendovi.

Bloging ili Affiliate Marketing

Pošto smo se upoznali sa Blogingom i Affiliate marketingom, sada ćemo ih istražiti. Oba imaju jako veliki potencijal za stvaranje prihoda, bloging je ograničen na jedan sajt. Dakle imaš pristup samo jednoj platformi za predstavljanje svojim čitaocima,tj.kupcima i za dosezanje istih.

Affiliate može imati više kanala kao što su društvene mreže,mailovi i forumi.  Isti skup vještina  moramo imati ukoliko se odlučimo za bilo koji metod,međutim, bloging  je dugotrajan proces. U affiliate marketingu nisu potrebni dodatni troškovi, plaćate samo kada se prodaja konvertira.bloging

Nije potrebno da biraš između ova dva marketinška alata. Da bi zaradio novac, možeš kombinovati obje metode i od toga ostvariti maksimalnu korist.

Možeš imati blog za objavljivanje bitnog i korisnog sadržaja i implementirati model affiliate marketinga za promociju proizvoda i privlačenje većeg broja čitatelja za blog.

Da bi to uradili, putem affiliate programa reklamiraš proizvode u svom sadržaju koji će se pokazati korisno čitaocima tako što će se ispuniti  njihove potrebe ili rješiti njihovih problem.

Blogeri koji zarađuju novac putem affiliate marketinga pokazao  kao učinkovita metoda. Na ovaj način možeš optimizirati kvalitetan sadržaj na svom blogu kako bi ga unovčili. Možeš kontrolisati koje se usluge ili proizvodi promovišu na tvom blogu.

Između njih dvojice nema jasnog pobjednika. Blogingom i Affiliate marketing su dvije  različite marketing metode. Biraš metodu ovisno o cilju koji želiš postići, resursima koje imaš i o tome na što će tvoja ciljana publika najviše reagovati.

Najbolji mogući način je kombinacija obje metode, umjesto odabira između dviju metoda za optimizaciju rezultata. Da bi stabilizovali svoje prihode, najbolje da kombinujemo i bloging i affiliate marketing, umjesto da odaberemo jedno od ovih.

Kako Napraviti Blog? Klikni Za Više Informacija!

4 KOMENTARI

5 1 Glas
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
4 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
trackback
9 mjeseci prije

[…] već koristiš ove načine za zarađivanje novca, javi mi svoje iskustvo u  […]

trackback

[…] imate pravi pristup, zarađivanje novca putem interneta relativno je jednostavno. Najbolje ideje mogu biti i vrlo unosne, ako se dobro […]

trackback
9 mjeseci prije

[…] bloga –  započni svoju promociju sa svojim prijateljima i na društvenim mrežama, kako bi dobila […]

trackback

[…] je Google oglašavanje u bijelom svijetu dosta rašireno i općepoznato, u našem bliskom okruženju još uvijek postoji […]

Zanimljivosti

spot_img