back to top

Kako koristiti Pinterest za blog?

Ne znate kako koristiti pinterest za blog? Ovaj članak promeniće vam način razmišljanja o Pinterestu i pokazati da Pinterest nije samo mesto za ubijanje vremena.

Mnogi ljudi misle da je Pinterest samo za žene i da samo ljepota, kuhanje i recepti, te DIY vrste niša vrlo dobro funkcionišu. Ali to nije slučaj. Evo kako koristiti Pinterest za blog.

Naravno, većina korisnika Pinteresta su žene, ali uvijek postoji ponešto za svakoga. Dakle, kako koristiti Pinterest za blog? Lako i bez obzira u kojoj si niši, ovde ćeš sigurno dobiti svoju publiku.

Znaš li koja je zabavna činjenica o Pinterestu

kako koristiti pinterest za blog
kako koristiti pinterest za blog

Pinterest svakog mjeseca dobija preko 335 miliona aktivnih korisnika,a većina su odrasle osobe, što znači da imaju ovlasti donošenja odluka i kupovine.

Dakle, postoji win-win situacija za tvoj blog i ako promovišeš bilo koji proizvod na svom blogu, imaš veće šanse za dobivanje visokokvalitetne publike s Pinteresta.

Pinterest ima ogroman potencijal za privlačenje publike na tvoj blog, a svakodnevno će ti pružati mnogo čitataoca za članke na vašem blogu.

Ako još nemaš blog, pročitaj moj članak Kako pokrenuti blog 2021. – Vodič za početnike (korak po korak).

Mnogo blogera na svom blogu dobiva puno publike s Pinteresta. Za mnoge od njih, Pinterest je primarni izvor prometa za njihov blog.

Pa koju taktiku koriste i šta bi trebao/-la uraditi  za postizanje sličnih rezultata?

U ovom članku pokazat ću ti kako koristiti Pinterest za privlačenje publike na svoj blog.

Pa krenimo.

Kako koristiti Pinterest za blog

Kreiraj Pinterest poslovni račun

Ako još nemaš poslovni račun na Pinterestu, onda ga kreiraj, to je besplatno. Možeš i nadograditi svoj Pinterest račun u poslovni.

Pinterest poslovni račun izdvaja se od uobičajenih Pinterest računa. Češće prikazuje tvoj profil kao robnu marku i pruža ti napredne funkcije poput Analitike, povezivanja e-pošte s web lokacijama i poslovnom e-poštom i još mnogo toga.

Slijedi ove korake za stvaranje i postavljanje Pinterest poslovnog računa:

-Idi na Pinterest.com i klikni na Stvori poslovni račun

-Unesi svoju e-adresu i lozinku za prijavu na Pinterest i klikni na kreiraj račun

-Nakon toga popuni sve potrebne podatke poput naziva tvog preduzeća, URL-a web lokacije, kategorije itd.

Kad jednom završiš taj postupak, idi na postavke profila idodaj svoje društvene mreže i web lokaciju.

Relevant board  

Pinterest tabla sadrži puno sličnih  pinova, koje pripadaju toj „ploči“. Svaki pin koji vidiš na Pinterestu je se na boards-a. Dakle, nakon što postaviš svoj poslovni račun, stvoriš najmanje 25 ploča koje su bitne za tvoju nišu bloga.

Napiši cjelovit i informativan opis svoje boards. Napuni te ploče sa po 20-30 pin-ova, od ostalih pinnera. Ne spremaj sve pin-ove odjednom, dovrši postupak za 4-5 dana.

Da bi kreirao/-la svoju prvu boards, idi na svoj Pinterest profil. Zatim odjeljak o pločama i klikni na kreiraj ploču.

-Nakon toga, daj ime svojoj ploči i pritisni na kreiraj.

-Sada otvori svoju ploču koju si upravo kreirao/-la i klikni ikonu Olovka (Uredi).

-Ispuni opis svoje ploče i spremi ga.

Najlakši način da sačuvaš pin-ove na novoj ploči je da otvoriš ploču i klikneš na „više ideja“.

Pinterest ti daje prijedlog pouzdanih pin-ova  za tvoju ploču. Samo klikni Spremi da dodaš pin-ove na ploču.

kako raditi bloging bez stresa
kako koristiti pinterest za blog?

Stvori pin za postove na blogu

Jednom kada kreiraš „ploče“ na svom poslovnom računu. Vrijeme je da dodaš svoje pin-ove na te ploče, što dovodi do tvojih postova na blogu. Dakle, prva stvar koja ti treba su pin-ovi.

Moraš dizajnirati  lijepu grafiku za Pinterest, a za to ne moraš biti grafički dizajner. Canvu možeš koristiti za stvaranje Pinterest grafike. To je besplatni online alat sa kojeg možeš preuzeti dobre templejte i drags & drop interface za izradu tvoje grafike.

Možeš stvoriti više pin-ova za svoj pojedinačni post na blogu. Optimalna veličina Pinteresta je 1000px X 1500px. Dakle, kreiraj vertikalne, lijepe slike i slike koje privlače pažnju.

Budi jedinstven sa svojim dizajnom, nemoj kopirati tuđe dizajne.

Za kreiranje pin-ova trebaju ti slike za pozadinu. Koristi besplatne slike sa web lokacija poput Unsplash. Canva takođe ima na tone besplatnih slika. Nikada nemoj koristiti materijale zaštićene autorskim pravima za izradu pin-ova.

Razmisli o SEO-u za Pinterest i piši opise

Za privlačenje publike na tvoj blog s Pinterest-om, ovo je vrlo važan dio posla, pisanje SEO opisa.

Pinterest je pretraživač i kako taj pretraživač radi? Prvo da ti kažem o pretraživačima i SEO-u. Osnovni koncept pretraživača je da u kocku za pretraživanje upišeš pojam za pretraživanje.

Kada pretražuješ na Pinterestu, on prikazuje provjerene pin-ove  traženog  pojma.

Šta je sa optimizacijom pretraživača (SEO)? Ako si bloger ili vlasnik web stranice, tada ti je definitivno poznat SEO, istraživanje ključnih riječi i rangiranje za bilo koju ključnu riječ. Generalno, tražilici govorimo o našem sadržaju ciljanjem prave ključne riječi i opisa našeg sadržaja.

Za Pinterest je pisanje opisa pin-a dio Pinterest-ovog SEO-a. Zato napiši dobar opis pin-a i pomiješaj ga  s nekim ključnim riječima. Pinterest omogućava 500 znakova za svaki opis pin-a. Evo nekoliko savjeta za pronalaženje ključnih riječi i korištenje tih 500 znakova.

1. Unesi svoju glavnu ključnu riječ na Pinterest-ovu traku za pretraživanje.

2. Zabilježi sve predložene ključne riječi koje se prikazuju.

3. Koristi te ključne riječi za pisanje opisa pin-ova.

4. Ako je tvoj opis pin-a manji od 500 znakova, dodaj ostale ključne riječi. Možeš koristiti separatore za ključne riječi poput (|, -).

5. Pokušaj dodati i neke hashtagove u svoje opise pin-ova.

Prikači pinove u idealno vrijeme

Da li znaš da bi za dobivanje maksimalne izloženosti s Pinteresta trebali staviti pin 20-30 puta dnevno? I svi ti pin-ovi moraju ići u idealno vrijeme.

Pa, u čemu je problem sa ovom stvari?

Problem je u tome što nemamo vremena to raditi cijeli dan. Svi smo kreatori sadržaja, a imamo druge stvari koje treba obaviti, umjesto da prikačimo pin-ove na Pinterestu. Moramo pisati naše blogove, promovisati ih na drugim mrežama, optimizirati članke za SEO i još mnogo toga.

U osnovi, ono što pokušavam reći, teško je to učiniti ručno.

Pa, koje je rješenje? Rješenje je prilično jednostavno. Treba ti Pinterest planer. Planer ti pomaže da automatiziraš dodavanje aktivnosti na Pinterestu. Na internetu je dostupno nekoliko planera, ali ako tražiš planer idealan za Pinterest, tada je Tailwind najbolji izbor za tebe.

Tailwind je sjajan alat za Pinterest. Možeš isplanirati  sedmicu u roku od 10-20 minuta. Postavke Tribes & SmartLoop koje su vrlo korisne za postizanje više repinsa i utisaka.

 Zato predlažem da koristiš Tailwind,jer štedi tvoje vrijeme i trud u odnosu da to radiš ručno objavljivanje.

kako promovisati affiliate linkove
kako koristiti pinterest za blog

 Provjereni pin-ovi za „pikantne“ pin-ove

„Pikantni“ pin-ovi daju ti veću vidljivost i brendiranje od uobičajenih pin-ova. Kao i boldirani naslovi pin-ova i tvoj profil se brendira pomoću gumbova za praćenje.

Slijedi ove korake primjenjujući pikantne pin-ove za svoj WordPress blog:

-Prije svega provjeri jesi li potvrdio/la svoju web lokaciju na Pinterestu pomoću Yoast SEO dodatka.

-Prvo što ti treba je dodatak Yoast SEO ako ga još nemaš na svom WordPress blogu, instaliraj ga.

-Sada idi na društveni sektor Yoast SEO, a zatim idite na Facebook karticu i omogući Open Graph mate date.

-Nakon toga idi na Pinterestovu stranicu Rich pin validator

-U tekstualni okvir unesite URL svog bloga i kliknite na potvrdi

-Odaberi HTML oznaku i klikni primijeni.

Ako je sve tačno, prikazuje se čestitka.

Grupe sličnih niša

Grupni boardsi su tako korisni da se dosegnu hiljade ljudi. Recimo da na svom Pinterest profilu imaš 100 pratioca, a u međuvremenu si dio nekih grupa sa sličnom nišom koji imaju po 20k pratioca. Dakle, imaš priliku da svojim pin-ovima dođeš do njih.

Zato se pridruži grupama koji su povezani sa tvojom nišom. Kad te jednom prihvate administratori grupa, počni kačiti svoje pin-ove na boards grupe.

Postoje dva načina kako pronaći grupe. Prvo se prijavi na Pinterest i pretraži bilo koju ključnu riječ poput Blogging Tips ili npr. Computer Cleaning. Filtriraj rezultate po pločama i potraži grupnu ploču.

Drugi način pronalaska grupnih ploča je Pingroupie. To je online alat koji ti pomaže da pronađeš  grupe.

Dodaj PIN na svoj blog

Ako si ranije vidio pin na bilo kojoj web lokaciji ili blogu, onda vjerojatno znaš njegovu funkciju. Pinterest ti daje dio koda koji moraš dodati na pozadinu svoje WordPress teme ili na pozadinu svoje web stranice.

Ovaj gumb pin-a prikazuje se na svim slikama tvog bloga. Kad neko klikne na taj gumb, otvara se prozor s opcijom spremanja te slike na Pinterest.

Da bi dodao/-la ovaj gumb na svoj blog, posjeti stranicu Pinterest Developers Widget builder. Stvori odgovarajući pin-a zakači za svoj blog, a zatim kopiraj kod i zalijepi ga na pozadinu svoje WordPress teme.

kako koristiti pinterest za blog
kako koristiti pinterest za blog, korak po korak

Šta dalje

Sada predlažem da svakodnevno prikačiš ne samo svoj, već i sadržaj drugih ljudi. Pridruži se  grupama koliko god možeš. I koristite Tailwind, koji ti pomaže da brže raste svoj Pinterest.

Iznad je navedeno kako koristiti Pinterest za privlačenje publike na tvoj blog. Što ti pokazuje kako efikasno koristiti Pinterest za privlačenje publike na svoj blog. Nadam se da će ti ovaj članak pružiti bolji uvid u upotrebu Pinterest-a za privlačenje publike na tvoj blog. U odjeljku za komentare javi mi šta misliš o ovom članku.

Podijeli ovaj članak ako ti se svideo.

Hvala ti!

Pročitaj i ovo:

Supported by TNT Groupspot_img

Drugi upravo čitaju