Kako se koristi Canva 

Kako se koristi Canva besplatan online alat za grafički dizajn i digitalni marketing pokazat ćemo u nekoliko primjera vezanih za Instagram.

Kako bi bili uspješni na Instagramu, bilo bi dobro da unaprijedite svoj grafički dizajn i kreirate fotografije profesionalnog izgleda. Upravo tu nastupa Canva besplatan alat za grafički dizajn i fotografije kojih se sigurno nećete postidjeti.

Kako se koristi Canva za grafički dizajn i odlične Instagram postove, pokazat ćemo u ovom tekstu sa “korak po korak uputama”.

canva predlošci
kako se koristi canva korak po korak upute za korištenje canve

Kako se koristi Canva za Instagram

Možda ćete se boriti sa nespretnim ili možda i smiješnim slikama na Instagram story-jima, ali fotografije na Instagram profilu moraju biti inspirirane, kreativne i treba da izgledaju tako da zaokupe pažnju vaših korisnika. 

Na kraju krajeva, želite pratioce koji su pravi ljudi, a ne botovi.

Ako nemate diplomu grafičkog dizajnera, ne brinite, ovdje ćete naći brzo uputstvo kako se koristi Canva besplatan alat za grafiku, na efikasan način.

Naučit ćete kako da kreirate postove koji će uz puno sreće doprinijeti rastu broja pratilaca, lajkova i komentatora.

Sa Canva-om možete napraviti mnogo marketinškog materijala, od blogova do e-knjiga, flajera, brošura itd. Ali mi ćemo se fokusirati na to kako napraviti Instagram post.

Prvo što treba da uradite jeste da kreirate besplatan Canva nalog. Slijedite, odaberite Instagram Post karticu iz liste dizajna.

Primetićete da tu postoji veliki broj besplatnih predefinisanih dizajna, od kojih su mnogi sa besplatnim pozadinama, a neki sa pozadinama koje koštaju svega 1 euro. 

Također, nude besplatne visokokvalitetne fotografije koje možete koristiti u “Elements” kartici, “Free photos” odeljku.

Naime, najbolji način je da koristite svoje slike ili besplatne slike koje su dostupne na stranicama kao što su pexels, unsplash, pixabay ili na drugim sličnim stranicama.

Kad nađete sliku, idite na upload i dodate svoju sliku.

Kada smo se registrirali na Canva.com, odaberemo predloške, socijalne mreže zatim “instagra post” i pojavit će vam se ovakav ekran.

kako se koristi canva 
Canva ima na tisuće besplatnih predložaka za instagram postove

Kako se koristi Canva za odabir vlastite fotke

Prije svega odaberite visokokvalitetne slike koje su relevantne u tekstu koje želite dodati. Ovo će učiniti da izgledate profesionalne i promišljenije.

Birajte slike koje su slične i koje se uklapaju u jednu u drugu. Probajte da osmislite svoj jedinstveni stil slike i story-ja na svom Instagram nalogu. 

Ne želite da zbunite svoje pratioce sa previše različitih koncepata ili previše nabacanih pozadinskih slika.

Ako je vaš cilj da kreirate slike sa citatima, birajte fotografije sa više slobodnog prostora gdje se može tekst da se postavi. 

Želite da bude čitko, zato izbjegavajte previše natrpane pozadine sa previše elemenata ili boja.

Kada se vaša slika upload-uje u Canva, možete se ubaciti na radnu površinu i početi kreirati svoje objave. Primijetit ćete da možete iskoristiti i razne filtere ili izmijeniti sliku ako želite. 

Možete npr. iskoristiti samo blur alatku da stvorite veći kontrast sa tekstom koji bi bio naknadno dodat na sliku.

kako se koristi canva
kako se koristi canva uvijek možete dodati svoje fotografija i obraditi ih uz kvalitetne canva filter

Ako želite da napravite slike sa citatima, treba vam dobar izvor citata. Ovdje je lista sa stranicama gdje možete pronaći interesantne citate i inspiraciju za sadržaj vaših postova. 

Također možete koristiti svoj omiljeni Instagram profil sa citatima kao inspiraciju.

Svi vrlo dobro znamo da citati dobro jako prolaze na Instagramu. Naravno, ovisi od vaših interesa i tipa naloga koji vodite.

Bez obzira na sve to, uvijek možete s vremena na vrijeme da dodate citat koji odgovara vašem tipu interesa, kako biste odavali utisak da ste stalno prisutni na društvenim mrežama.

Na zaboravite, da kada kreirate mnogo svojih instagram objava, možete koristiti i besplatan alat za objave na društvenim mrežama. Mi preporučujemo TNT Boost, domaći alat za zakazivanje objava na društvenim mrežama. Besplatan je i na hrvatskom jeziku.

Napravite dokument sa svim citatima koje želite iskoristiti za Instagram postove. Kada ste odabrali citat, idite na svoj Instagram post, i ubacite tekst citata na već odabranu pozadinu.

kako se koristi canva
kako se koristi canva dodali smo citat na našu fotografiju

Možete iskoristiti i njihove ponuđene šablone ukoliko se uklope u vašu sliku i tekst, ili možete to izmijeniti. Možete izmijeniti font, veličinu i boju. 

Možete odabrati drugačije veličine ili drugačije fontove kako bi se više istaklo. Sve što vam je potrebno je vaša kreativnost. 

Ako vam je potrebna inspiracija, možete otići na Pinterest i tražiti citat. Videćete da samo malo tipografskih trikova možete kreirati vizualno interesantne slike koje ujedno izgledaju i vrlo profesionalno.

Također, možete kreirati foto kolaž na Canvi. Za ovu opciju idite na “Elements”, odaberite “Grids”, i odaberite okvir kakav želite.

kako se koristi canva
kako se koristi canva prozor za odabir kolažnih predložaka

U sljedećem koraku idite na “Besplatne fotografije” i odaberite slike koje želite. Možete iskoristiti i te besplatne slike za vaš kolač ukoliko želite.

Možete da kreirate i šablone koje ćete kasnije iskoristiti za slične postove.

kako se koristi canva
kako se koristi cavda besplatne fotografije možete birati na osnovu teme vašeg instagram naloga

Da napomenemo, Canva.com vam nudi i jako brzu izradu postova na drugim društvnenim mrežama i to od ovog posta za instagram.

Jednostavno odete na opciju “resize” kao što je prikazano na fotografiji ispod i odaberete dimenzije ili društvene mreže za koje vam treba prilagodba i to je to.

kako se koristi canva
kako se koristi canva za automatsku prilagodbu fotografija

Kako koristiti Canvu na najbolji način

Mi predlažemo da Canva.com iskoristite za kreiranje više postova unaprijed. Na primjer, kada ste inspirirani, napravite 50ak postova, prilagodite ih za svoje društvene profile.

Sačuvate svoje dizajne u Dropbox ili na svoj TNT Boost naloga i unaprijed zakažete svaki dan poj jedan post. Još bolji način korištenja Canve je da zaradite novac sa strane.

Registrirajte se na Fiverr platformu, podignite svoje dizajne kao primjer, i nudite opciju izrade kvalitetnih postova na društvenim mrežama ljudima diljem svijeta. Na ovaj način, istovremeno razvijate i svoj biznis i zarađujete online novac sa strane.

Nadamo se da vam su vam naše “korak po korak upute” na temu kako se koristi Canva pomogle i da ćete novo znanje iskoristiti na najbolji način. Sretno!

Preporučujemo da pročitate

Supported by TNT Group spot_img

Drugi upravo čitaju

Kako zaraditi na instagramu

Kako zaraditi na instagramu pitaju se gotovi svi koji...

Najbolji laptopi do 4000 kn (500 Eura)

Lista najbolji laptopi do 4000 kn koji moramo priznati...

Najbolje ženske zimske jakne u koje se isplati uložiti ove sezone

Iako kalendarski zima još uvijek nije stigla, temperature se...

Čajevi za mršavljenje – TOP 5 najboljih

Šta su čajevi za mršavljenje? Čajevi za mršavljenje su čajevi...