Koje su razlike između usluga osiguranje od autoodgovornosti i kasko osiguranja?

Usluge osiguranja su potrebne apsolutno svima, bez obzira na zemlju boravka, tempo života i način poslovanja, zbog toga što pokrivaju rizike u brojnim sferama života i biznisa. Postoji veliki broj različitih kategorija, grupa i pojedinačnih vrsta usluga osiguravajućih kompanija, a značajan deo odnosi se na zaštitu vlasnika i vozila u slučaju nezgode u saobraćaju.

Poštovanje saobraćajnih propisa i svih pravila imperativ je sigurne i bezbedne vožnje u svakom trenutku kretanja i bez obzira na generaciju i performanse samog automobila, ili drugog motornog prevoznog sredstva. Ipak, kako nekada može doći do neočekivanih okolnosti, bitno je ugovoriti usluge kao što je osiguranje od autoodgovornosti i kasko osiguranje.

Kasko osiguranje štiti vozilo vlasnika u slučaju saobraćajne nezgode

Kasko osiguranje ugovara se za sve tipove motornih vozila i pre svega štiti polisom vozilo kojim se upravlja, bez obzira da li je krivo za saobraćajnu nezgodu. Naime, kada dođe do udesa, vozila za koji postoji ugovor i dobijena je polisa za kasko osiguranje obezbeđena su procenom nastalih troškova koje nadoknađuje osiguravajuće društvo. To znači da kasko osiguranje štiti sopstveno vozilo u slučaju nezgode i u zavisnosti od nivoa uplaćene premije osiguranja i definisane sume, kao i procene štete na licu mesta, isplaćuje se suma novca za pokriće svih nastalih troškova.

Takođe, kasko osiguranje se može uplatiti odjednom ili u ratama, a odluka o ugovaranju i kupovini polise donosi se samostalno i na dobrovoljnoj osnovi, a ne pod uticajem sile zakona. Pored toga, važno je napomenuti da se iznos osigurane sume i premije razlikuje u zavisnosti od karakteristika vozila – kubikaže, snage, generacije i fizičkog stanja. Kasko osiguranje ne prepoznaje pravilo krivice i svakako se uz postojanje polise vrši nadoknada troškova na sopstvenom, osiguranom vozilu.

Osiguranje od autoodgovornosti štiti druge od nezgode koje prouzrokuje sopstveno vozilo

Za razliku od pokrića štete koju kasko osiguranje pruža za sopstveno vozilo usled saobraćajne nezgode, osiguranje od autoodgovornosti štiti druge učesnike usled nezgode. Konkretno, kada štetu prouzrokuje vozilo na koje glasi polisa za osiguranje od autoodgovornosti, nastali troškovi isplaćuju se iz osigurane sume drugim učesnicima u nezgodi i trećim, takođe oštećenim licima. To znači da osiguranje od autoodgovornosti, za razliku od kasko polise, prepoznaje pravilo krivice i ne obezbeđuje pokriće troškova na vozilu koje je izazvalo nezgodu.

Istovremeno, postojanje obe polise – za kasko osiguranje i autoodgovornost, predstavlja najbolji način kompletne zaštite od posledica saobraćajnog udesa, koje mogu biti zaista velike i teške. Osiguranje od autoodgovornosti nije dobrovoljno, već se ugovara po sili zakona najmanje jednom godišnje, odnosno bar nepsredno pre registracije vozila, jer u suprotnom nije moguće dobiti saobraćajnu dozvolu, tablice i drugu dokumentaciju. Takođe, u slučaju promene vlasnika mora se kupiti nova polisa za osiguranje od autoodgovornosti.

Usluge osiguravajućih kompanija koje se odnose na vozila jesu kasko i autoodgovornost, koje kao idealna kombinacija pružaju efikasno pokriće svih eventualnih rizika u saobraćaju. Kasko osiguranje je dobrovoljno i štiti vozilo uz nadoknadu nastalih troškova bez obzira na krivicu, dok osiguranje od autoodgovornosti obezbeđuje pokriće štete licima i na vozilima koja su nedužna u nezgodi.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

We are sorry that this post was not useful for you!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Group spot_img

Drugi upravo čitaju

Kako zaraditi na instagramu

Kako zaraditi na instagramu pitaju se gotovi svi koji...

20 načina kako zaraditi novac online!

Kako zaraditi novac online uz što malo ulaganja otkrivamo...

Kako koristiti Pinterest za blog?

Ne znate kako koristiti pinterest za blog? Ovaj članak...

Najbolji mobiteli do 1500 kuna

Najbolji mobiteli do 1500 kuna. Koji mobitel kupiti i...