back to top

Odmor u Nišu – osetite duh starih vremena

Na jugu Srbije caruje Niš, treći najveći srpski grad u kom se odvijala turbulentna istorija, a evo kako da iskoristite odmor u Nišu

Bitan je koliko i prestonica, sa nizom aktivnosti kojima možete ispuniti svoj odmor i kulturno-istorijskim spomenicima rasutim po celom gradu i okolini.

Od Beograda ga deli 273 kilometra i lako je pristupačan svim prevoznim sredstvima. Gostoprimivost nišlijskih meraklija prirašće vam k srcu dok vam budu servirali najbolje srpske gurmanluke i strastveno pričali o voljenim spomenicima, manifestacijama, čaršijama.

Bilo da ste ljubitelj aktivnog odmora punog dinamike ili pak uživate u tek ponekoj šetnji i muzejima, Niš za vas sprema sve to i mnogo više. Predstavićemo vam šta videti u Nišu, a na vama je da odlučite u koje doba godine ćete svratiti.

Putevima istorije

Skoro svaki kutak grada je mesto na kom se odigrao poznat istorijski događaj. Ostaci građevina i predmeta iz vremena Rima i Osmanlija, spomenici koji odaju počast cenjenim Nišlijama i palim borcima iz raznih ratova, sećanje na žrtve holokausta samo su neki od sadržaja koje je grad odlučio da prikaže na specifičan način.

U samom centru se nalazi Niška tvrđava čija se istorija piše od drugog veka nove ere sve do danas. U njoj je detinjstvo provodio Konstantin Veliki i veći deo svog postojanja služila je kao vojno zdanje. Na ulazu će vas dočekati Stambol kapija i popločana staza vas dalje vodi ka antičkim termama, lapidarijumu, spomeniku Milanu Obrenoviću, a za ljubitelje savremene likovne umetnosti tu je i izložbeni prostor Galerije.

U letnjim mesecima Tvrđava je pozornica Nisville Jazz festivala na kom su svirala najveća imena svetske i domaće muzičke scene, a za koji ćete karte morati da nabavite i mesecima unapred.

Specifični lokalitet Ćele kula, nalazište Medijana i memorijalni muzej “12.ferbuar”, o kojima se brine Narodni muzej, treba da budu obavezne stanice na vašoj turi kroz Niš.

Ćele kula ostavlja bez daha i neretko jako dirne ljude svojom grotesknom istorijom. Izgrađena od lobanja ubijenih boraca za vreme Turaka, svojim izgledom pripoveda o mučnom periodu koji Srbija pamti. Nemojte preskočiti posetu arheološkom nalazištu Medijana, na svega 5km izvan centra Niša, i priuštite sebi razgledanje sačuvanih hodnika i dvorišta vila iz 4. veka.

Sa knedlom u grlu sećamo se gnusnih zločina iz perioda Drugog svetskog rata, a područje Niša je bilo svedok mnogih. Bilo da odete u obilazak muzeja u bivšem koncentracionom logoru iz Drugog svetskog rata ili se u Memorijalnom parku Bubanj divite spomeniku Tri pesnice, dugo će vam ostati u sećanju sve što vidite i saznate.

Ne zaboravite i spomenik na Čegru koji je jedan od simbola Niša i ponosno gleda sa brda Čegar gde je izgrađen u sećanje na neustrašive vojnike pod komandom Stevana Sinđelića.

Šetnja kroz prošlost

U centru grada sačuvana je stara zanatlijska četvrt koja odiše atmosferom 18. veka.

Kazandžijsko sokače je nekadašnja čaršija u kojoj su radili najbolji majstori svog zanata poreklom iz ovog kraja. Njegove fasade delimično su sačuvane, od 20. veka nosi naziv Kopitareva i zadržalo je status dinamičnog jezgra grada.

Danas se u ovoj ulici možete gostiti u nekom od popularnih restorana u kojima se često slomi po koja čaša uz živu muziku. Na ulazu u sokače dočekaće vas spomenik posvećen Stevanu Sremcu i Kalči.

Kalča je najviše poznat po svojim pričama kojima je neretko maštovito dodavao preuveličane detalje. Veliki prijatelji zaslužili su da budu ovekovečeni baš onako kako ih svi pamte, za stolom i usred žustrog razgovora.

Čeka vas slobodna stolica da im se pridružite i tom prilikom napravite sjajne fotografije kojima će svi biti zadivljeni. Produžite do Trga kralja Milana da napunite baterije i uživate u pozitivnim vibracijama ljudi koji se tu rado dočekuju.

Manifestacije za sve uzraste

Najmlađi posetioci grada Niša nisu zaboravljeni i svaki dan boravka će moći da ispune novim zanimacijama.

Ukazuje se mnogo prilika za zabavu, fizičku aktivnost i edukaciju. Provedite popodne u raskošnom parku Čair ili dečijem igralištu na Tvrđavi kada poželite da se sklonite od užurbanosti centra grada.

Kulturna scena Niša obiluje događajima iz raznih sfera umetnosti, stoga nemamo sumnje da će svačiji ukus biti zadovoljen. Predlažemo vam da u toku svog boravka posetite:

  • Lutkarsko pozorište: Repertoar sačinjavaju najpoznatiji naslovi koji su obeležili detinjstvo brojnim generacijama
  • Noć muzeja u Nišu: Potpuno besplatne posete za decu i veliki popusti za odrasle obezbeđeni su u svim muzejima koji za vas pripremaju interaktivne postavke 
  • Filmski susreti
  • Eco bike tura kroz Niš

Magičan spoj starinskih vrednosti i modernog duha od kojih je ovaj grad sačinjen stvaraju zaista posebno turističko iskustvo.

Rodno mesto Konstantina Velikog, Šabana Bajramovića i grad kom su se rado vraćali Laza Lazarević i Ljubiša Samardžić šarmiraće vas čim u njega kročite. Stan na dan Niš, brojni hoteli i apartmani mogu se prilagoditi vašim i potrebama vaših saputnika, pa tako ne oklevamo kada kažemo da ćete se osećati kao kod svoje kuće.

Nadamo se da već pakujete kofere i spremate se za brojne šetnje kejom pored Nišave koje će vas ulepšati dane. Niš nije moguće dočarati pisanom rečju, ali verujemo da smo vam ovim tekstom makar delimično preneli naše oduševljenje.

Supported by TNT Groupspot_img

Drugi upravo čitaju

Sedam razloga da ove godine ljetujete u Grčkoj

Turistima iz Bosne, Jadran je najbliži i najlogičniji izbor...

Kako zaraditi na Instagramu? (VODIČ KORAK PO KORAK)

Da li ste se ikada zapitali kako zaraditi na...

Kako zaraditi novac online 2023.

U današnjem digitalnom dobu mogućnosti internetske zarade brojnije su...

Favbet Loto – Vaš Ulaz u Svijet Online Loto Igra

Za ljubitelje loto igara, Favbet Loto nudi jedinstveno i...