Kako pravilno uraditi SEO za blog

Za dobar i uspešan blog potreban je, pre svega, kvalitetan i relevantan sadržaj, ali i poznavanje SEO tehnika.

Dobar SEO za blog može znatno poboljšati čitanost vašeg bloga, a ako se ne uradi dobro, može je drastično smanjiti. Šta mislimo kada kažemo SEO, koje su njegove glavne discipline i kako se blog optimizuje za pretraživače?

Svakodnevno se u Google pretraživaču ukucaju milioni ključnih reči i fraza pomoću  kojih korisnici dolaze do relevantnih informacija za pretragu.

Drugim rečima, Google im predlaže milione informacija tj. indeksiranih web stranica kao rezultat njihove pretrage.

Statistika pokazuje da korisnici jako retko “listaju” dalje od treće strane pretraživača. Ukoliko ne pronađu tražene informacije na prve tri strane Google-a, oni će promeniti ključne reči u pretrazi.

Da bi se vaš blog našao u te prve tri strane, potrebno je uraditi dobar SEO.

dobar seo za blog
dobar seo za blog

Dobar SEO za blog ili sajt je najbolja tehnika privlačenja posjeta

SEO (Search Engine Optimization) je metoda za unapređenje pozicioniranja sadržaja u pretrazi na internetu. To podrazumeva optimizaciju tekstova i tehničkih detalja, kao i eksterne aktivnosti. SEO nije komplikovan, može oduzeti puno vremena, ali je vrlo važan.

Evo zašto:

 • Preko 93% online iskustava počinje kucanjem “ključnih riječi” u pretraživaču;
 • Svake sekunde desi se preko 70.000 novih pretraga na Google-u;
 • 50% poseta dolazi organski, preko pretraživača;
 • 2/3 ukupnih poseta odnose sajtovi koji su vidljivi na prvoj strani pretrage, tačnije, prvih pet pozicioniranih sajtova dobija 67% klikova
 • 70% korisnika koji pretražuju određeni pojam otvara samo prva 3 rezultata pretrage;
 • Skoro 90% korisnika ne ide dalje od prve strane pretraživača.

Izvor podataka: www.seoakademija.rs

Dakle, ako želite organsku posetu, potrebno je da se tekst sa vašeg bloga nađe na prvoj stranici pretraživača,  najbolje u prvih 5 rezultata, a u tome vam može pomoći SEO optimizacija.

SEO optimizacije ima 3 dela:

 • On page SEO – Ova disciplina odnosi se na faktore rangiranja koje Google primenjuje u čitanju i razumevanju sadržaja, strukture, naslova na blogu i sajtu. Ova vrsta optimizacije zahteva konstantno unapređenje kvaliteta sadržaja, kako biste ga učinili ne samo relevantnim za pretraživač, već i korisnim i zanimljivim za korisnike;
 • Tehnički SEO – Odnosi se na podešavanja na blogu, koja mogu povećati broj posetilaca, a suština je u tome koliko dobro “pauci” pretraživača pretražuju vaš sajt i  indeksiraju sadržaj;
 • Off page SEO – Odnosi se na faktore na koje se Google oslanja, poput društvenih mreža, drugih blogova u industriji i sl. U suštini, ovo je promocija vašeg bloga na drugim relevantnim blogovima, odnosno onim koji imaju sadržaj sličan vašem.
  To je disciplina u kojoj je potrebno da pribavite povratni link (backlink) ka vašem blogu a kojim bi bila linkovana neka ključna reč (keyword).
kako dovesti posjete na blog
kako pravilno uraditi seo za blog

Dobar SEO za blog počinje sa On site optimizacijom

Da bi se vaš blog našao na prvoj stranici pretrage, potrebno je da ponudite svojim čitaocima kvalitetan sadržaj, odnosno da odgovorite na njihove namere, pitanja, probleme.

Da biste pravili kvalitetan sadržaj, potrebno je da poznajete temu o kojoj pišete i da odredite ključne reči oko kojih ćete graditi svoju priču. Ključne reči bi trebalo da se nalaze u naslovu, prvom pasusu, linku, tagovima i opisima fotografija.

Alati (plug-inovi) kao što su Keyword Tool ili Yoast SEO mogu vam pomoći da istražite i pronađete relevantne ključne reči ili fraze za vašu nišu.

Yoast SEO je odličan alat za korisnike WordPress platforme jer olakšava optimizaciju čitavog teksta i poput semafora ukazuje šta je dobro, a gde je potrebno poboljšanje.

Vrlo je alat jednostavan za korišćenje i sadrži detaljna upustva. Ukoliko sve uradite kako treba, semafor će biti zelen = good ili narandžast = ok, što znači da je blog dobro optimizovan.

Ovde se treba pozabaviti i strukturom teksta. Već smo rekli da je kvalitetan sadržaj No.1 za blog, ali on  treba da bude i user friendly. Trudite se da vam pasusi ne budu predugački, kombinujte duže i kraće rečenice, odvajajte tekst podnaslovima ili fotografijama, koristite bullet-e, obratite pažnju na stil, pravopis i gramatiku. Naravno, važno je i da redovno objavljujete sadržaj na blogu.

Tehnički SEO

Ovaj segment ima za cilj da pomogne paucima pretraživača da efikasno pretražuju i indeksiraju vaš sajt i zahteva neka osnovna tehnička znanja.

Google voli kraće, SEO friendly linkove. To znači da URL-ovi na sajtu treba da sadrže reči koje tačno ukazuju na sadržaj posta i da budu laki za čitanje pretraživačima i ljudima.

Poželjno je dodati i XML Sitemap. To je posebno kreirana datoteka koja sadrži popis svih stranica na vašem sajtu i omogućava pretraživaima da lako i brzo pronađu stranice na sajtu, da ih indeksiraju i rangiraju. Yoast Seo ovde dobija još jednu funkciju jer automatski kreira sitemap.

Još jedan koristan trik je ubacivanje unutrašnjih linkova. Osim što  upućuju čitaoce na druge stranice vašeg bloga, kako bi se dodatno informisali o nekoj temi i bolje se upoznali sa njegovim sadržajem, ova praksa pomaže pretraživačima da bolje pregledaju i razumeju sadraj vaših stranica, što utiče na rangiranje. Naravno, linkove treba dodavati isključivo kada to ima smisla.

Konačno, optimizujte fotografije. Pored dodavanja ključnih reči u opis fotografija, potrebno je da ih kompresujete kako ne bi usporile učitavanje sajta. Postoje mnogi alati koji vam u tome mogu pomoći, poput Short Pixel-a.

internetno oglašavanje
kako pravilno uraditi seo za blog

OFF page SEO

OFF page SEO se odnosi na autoritet, promociju i vidljivost na internetu. Ovaj segment pokazuje pretraživaču koliko je vaš sajt pouzdan, kvalitetan, relevantan i autentičan u odnosu na konkurenciju. Neke tehnike koje vam mogu pomoći jesu promocija na društvenim mrežama, link building i “gostovanje” na drugim blogovima.

Najznačajnija OFF page SEO tehnika jeste link buliding, odnosno kreiranje povratnih linkova ka vašem sajtu.

Ovde je važno da povratni linkovi budu sa sajtova iz iste oblasti (ne znači mnogo ako vaš tekst o roditeljstvu linkuje sajt o prodaji automobila), koji su relevantni, imaju autoritet i bolju reputaciju od vas. Još jedan dobar način da privučete publiku jeste da objavite tekst na tim blogovima.

Gostujća objava može pokrenuti organski saobraćaj ka vašem sajtu, a istovremeno možete izgraditi i kvalitetne povratne linkove.

Najvažnije je da kvalitetnim sadržajem izgradite lični brend i steknete poverenje svojih čitalaca. Kreirajte sadržaj za njih, a ne za pretraživač. Naravno, dodajte “SEO boost” svom sadržaju, kako bi došao na “svoje mesto” u pretrazi korisnika.

Primenom ovih tehnika, za nekoliko meseci možete znatno povećati posećenost svom blogu ili sajtu.

Supported by TNT Group spot_img

Drugi upravo čitaju

20 načina kako zaraditi novac online!

Kako zaraditi novac online uz što malo ulaganja otkrivamo...

Kako zaraditi na instagramu

Kako zaraditi na instagramu pitaju se gotovi svi koji...

Kako koristiti Pinterest za blog?

Ne znate kako koristiti pinterest za blog? Ovaj članak...

Najbolji laptopi do 4000 kn (500 Eura)

Lista najbolji laptopi do 4000 kn koji moramo priznati...