Uzroci neredovne menstruacije i 8 jednostavnih načina da regulišete ciklus

Menstruacija predstavlja mesečno krvarenje kod žena, proces kada telo odbacuje nepotrebnu i razloženu sluzokožu materice koju potom putem krvi izbacuje kroz vaginu.

U nastavku saznajte koji su uzroci neredovne menstruacije i kako na prirodan način regulisati menstrualni ciklus.

Tokom mesečnog perioda sluznica materice se iznova izgrađuje kako bi se ženin organizam pripremio na potencijalnu trudnoću.

Ukoliko do trudnoće ne dođe, nivo estrogena kao i progesterona počinje da opada, a kada dostigne određeni nivo organizam žene dobija znak da je vreme da ponovo počne čišćenje kroz krvarenje, odnosno da je vreme za menstruaciju.

Menstrualni ciklus se smatra redovnim ukoliko do krvarenja dolazi na svaka 24 do 38 dana, a u proseku po svim statistikama na svakih 28 dana.

Neke žene imaju toliko regularnu i preciznu menstruaciju da mogu da predvide tačan dan, pa i tačno vreme kada će započeti njihovo krvarenje, piše između ostalog u publikovanom istraživanju Kancelarije za zdravlje žena, koja se nalazi pri Ministarstvu zdravlja Sjedinjenih Američkih Država.

Sa druge strane, ciklus se smatra neredovnim ukoliko nastupa uvek u drugačijem vremenskom periodu, odnosno ukoliko do njega dolazi ranije ili kasnije.

Neredovna menstruacija i tretmani koji se zbog nje preduzimaju pre svega zavise od uzroka, a oni mogu biti različiti.

uzroci neredovne menstruacije
uzroci neredovne menstruacije i 8 jednostavnih načina da regulišete ciklus

Uzroci neredovne menstruacije

Preterano bolna ili produžena menstruacija stručno se naziva menoragija.

Najčešći simptom menoragije su vrlo obilna krvarenja koja traju duže od 7 dana, zbog čega žena mora menjati uloške gotovo na svakih sat vremena.

Uzroci menoragije su sledeći:

* Lekovi – Antiinflamatorni lekovi ili oni koji u sebi sadrže određene hormone mogu nepovoljno uticati na menstrualni ciklus.

* Hormonalni disbalans – Disbalans estrogena ili progesterona u telu može izazvati obilno krvarenje. Hormonalni disbalans najčešće se događa kod devojaka u pubertetu, odnosno na početku pojave menstruacije, kao i kod onih žena koje se približavaju menopauzi.

* Zdravstveno stanje – Upala karlice, odnosno gornjeg reproduktivnog trakta žene, endometrioza, urođeni poremećaji u krvi, kao i benigni ili maligni tumori mogu dovesti do poremećaja u ženskom ciklusu.

uzroci neredovne menstruacije
uzroci neredovne menstruacije i 8 jednostavnih načina da regulišete ciklus

Kako na prirodan način regulisati menstrualni ciklus

Postoje vežbe kao i dodaci ishrani koji se preporučuju u cilju regulisanja perioda.

Joga

Vežbanje i praktikovanje joge može biti vrlo plodonosno u cilju regulacije mesečnog ciklusa. Joga pogodno utiče na fizičko stanje, na smanjenje bolova i oticanje delova tela, na osetljivost grudi i ublažavanje grčeva.

Praktikovanje joge u vremenu od 35 do 40 minuta, 5 dana nedeljno u periodu od 6 meseci, ublažava disbalans hormona koji je povezan sa neredovnim ciklusom pokazalo je istraživanje iz 2013. godine koje je objavljeno na zvaničnom sajtu Nacionalne biblioteke za medicinu pri Vladi Sjedinjenih Država.

Takođe, joga može pomoći u ublažavanju menstrualnih bolova kao i emocionalnih stanja koja se povezuju sa menstruacijom, poput anksioznosti i depresije.

Joga je odlična i za žene sa primarnom dismenorejom, stanjem koje uzrokuje ekstremne bolove pre i za vreme mesečnog ciklusa.

Održavanje kilaže u normalnim okvirima

Veće promene u kilaži kod žena mogu izazvati promene u mesečnom ciklusu. Takođe, ukoliko nakon evidentnog viška kilograma naglo smršate to može dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu, kao i u slučaju anoreksije.

Gojazne osobe mogu pored neredovne menstruacije iskusiti pojačan bol tokom perioda, kao i obilnija krvarenja. Razlog tome je uticaj koji masne ćelije imaju na hormone i insulin u telu.

neredovna menstruacija
uzroci neredovne menstruacije i 8 jednostavnih načina da regulišete ciklus

Fizička aktivnost

Vežbanje donosi zaista mnogo benefita po vaše telo, ali pozitivno utiče i na mesečni ciklus. Osim što može pomoći da skinete višak kilograma, vežbanje i treniranje se propisuje kao deo terapije za Sindrom policističnih jajnika.

Iako je još mnogo istraživanja neophodno da bi se utvrdila tačna veza između treninga i redovnog menstrualnog ciklusa, kliničko ispitivanje iz 2021. godine ukazuje da vežbanje pomaže kroz ublažavanje bolova i grčeva, njihovog trajanja i intenziteta.

Đumbir

Iako nema zvaničnih naučnih dokaza koji dokazuju da đumbir pomaže kod regulacije menstrualnog ciklusa, čini se da daje rezultate kada se radi o ublažavanju bolova kod ženskog perioda.

Kliničkim ispitivanjima iz 2014. godine u kojima su učestvovale 92 žene sa obilnim menstrualnim krvarenjem dokazano je da svakodnevni unos đumbira pomaže u redukciji i smanjenju obima krvarenja tokom menstruacije.

Takođe, dnevna doza od 750 do 2.000 miligrama đumbira u prahu tokom prva tri, četiri dana menstruacije pomaže kod ublažavanja bolnih simptoma.

Zanimljivo je i to da su ispitivanja dokazala kako konzumacija đumbira nedelju dana pre menstruacije pomaže kod raspoloženja, fizičkog stanja i svih pojavnih oblika PMS sindroma.

Cimet

Cimet je takođe odličan pomagač u prevazilaženju negativnih simptoma menstruacije. Pored toga što pomaže u regulaciji ciklusa, cimet je odličan i kao deo tretmana Sindroma policističnih jajnika.

Cimet pomaže i kod problema sa obilnim krvarenjem i bolovima, a efektivan je i kod žena sa primarnom dismenorejom.

Vitamini

Vitamini su takođe važni u regulisanju mesečnog ciklusa.

Vitamin D prednjači u tom cilju, a plodonosan je i u rešavanju problema sa ciklusom kod žena sa Sindromom policističnih jajnika.

Vitamin D se može apsorbovati putem sunčevih zraka, a često se nalazi i u hrani i piću koje konzumiramo na dnevnom nivou.

Vitamin B važan je u ublažavanju simptoma PMS-a, a vitamin B6 pomaže u depresivnim fazama tokom PMS-a.

Jabukovo sirće

Možda niste znali, ali ukoliko svakodnevno konzumirate jabukovo sirće i to oko 15 mililitara dnevno, ublažićete menstrualne simptome, a naročito je to vidljivo kod žena sa Sindromom policističnih jajnika.

Kako je nekima sirće previše kiselo te imaju problem sa konzumacijom, u tom slučaju se preporučuje mešanje sa vodom i kašičicom meda.

Ananas

Ananas je ne samo ukusan, već i jako koristan u regulaciji menstrualnih problema. Ananas sadrži bromelain, enzim koji pomaže u omekšavanju sluzokože materice i regulaciji perioda.

Iako bromelain nema još uvek naučno dokazan efekat na ublažavanje menstrualnih grčeva, ovaj enzim ima antiinflamatorno dejstvo i pomaže pri ublažavanju bolova.

Postoji mnogo stvari koje same za sebe možete učiniti kako biste regulisali probleme sa neredovnom, bolnom ili obilnom menstruacijom.

U svakom slučaju se preporučuju konsultacije sa izabranim ginekologom, a sve ove navedene vežbe i namirnice svakako samo mogu doprineti da se problem što efikasnije reši.

Preporuka:

Supported by TNT Group spot_img

Drugi upravo čitaju

20 načina kako zaraditi novac online!

Kako zaraditi novac online uz što malo ulaganja otkrivamo...

Kako koristiti Pinterest za blog?

Ne znate kako koristiti pinterest za blog? Ovaj članak...

Katolički Kalendar Imendan Danas

Katolički kalendar imena otkriva kome je imendan danas. Katolički...

Zašto su bebi hladne ruke

Zašto su bebi hladne ruke? Obukli ste svoju bebu...