Kako naučiti plivati

Evo Kako naučiti plivati brzo. Plivanje je izuzetno zdrava aktivnost koja pruža kombinaciju aerobnog treninga i treninga snage u rukama i nogama. Ukoliko još niste naučili da plivate, bez brige, nikad nije kasno, samo vam je potrebno malo volje!

Kada započnete s učenjem plivanja, možda otkrijete da ćete se teško održavati u vodi. Tako je samo u početku. Nakon par minuta možete ostati i bez daha, čak i ako ste već u formi, ali nemojte odustajati, to je normalno i dešava se svakome. 

Prije svega morate znati da plivanje zahtijeva kontrolirano disanje, osobito kada ste u dubljoj vodi, i potrebno je malo vremena za učenje te tehnike. Da biste napredovali u plivanju, možete pohađati satove plivanja, ali plivanje možete učiti i uz pomoć prijatelja ili člana obitelji ako vam je tako lakše.

Pratite sljedeće korake kako biste lakše naučili plivati.

kako naučiti plivati
kako naučiti plivati

Osećajte se udobno u vodi

Uđite u vodu, najprije u plitku a zatim iu duboku, ali ne previše duboku. Iskoristite ovo vrijeme da se naviknete na osjećaj vode i potrudite se da opustite što više možete. Hodajte polako do dublje vode,
dok ne budete u vodi do pazuha. Mnogi početnici imaju prirodni strah od vode. Ne brinite ako ovo potraje nekoliko dana dok vam ne bude prijatno u vodi.

Navlažite uši

Uđite u plićak i nakvasite se. Držite se nekog ukoliko se tako osjećate sigurnije. Uronite lice u vodu i duvajte. Ustanite i disite normalno. Vežbajte dok se ne osjećate prijatno dok vam je lice u vodi.
Pomerite se u dublju vodu i stavite lice u vodu i ponovo duvajte laganim uzdahom. Ustanite i dišite normalno.Vežbajte dok se ne osjećate prijatno.

Vežbajte sa gumom

Uhvatite gumu ili neki drugi pomoćni pribor i probajte jedan krug plivanja. Idealni su guma ili dušek. Ne koristite mišiće ili gumu oko struka zato što vam oni ometaju ravnotežu. Držite dušek ispred sebe ravnih ruku. Odgurnite se od zida i radite nogama. Ispravite noge iza sebe, okrećući glavu u stranu da biste disali. Obavite jedan krug, odmarajući se usput po potrebi.

Naučite da plutate

Naučite prvo da plutate. Udahnite duboko i podignite stopala dok se naginjete unazad. Pokušajte da se održavate na vodi, da plutate. Ovo može potrajati nekoliko minuta. Vežbajte dok ne budete mogli daplutate barem pola minuta. Vežbajte ne držeći se za bok. Dok vježbate, udahnite duboko i stavite lice u vodu dok nogama radite iza sebe.

Plivanje bez pomoćne gume

Isprobajte krug bez pomoćne gume. Nemojte da idete u dubinu. Stavite ruke ispred sebe i započnite slobodni stil ili kraul, dok radite makazice nogama držeći ruke u ravnom položaju. Kada dođete do gume, koristite ga samo ako vam je potreban odmor ili je ponovo izbacite što dalje i nastavite još
nekoliko metara da plivate. Odmorite se i ponovite sebi kako se osjećate prijatno.

kako nauciti plivati
kako naučiti plivati

Ponovite sve još jednom

Pokušajte sa još jednim krugom, uključite više ruku i nogu. Držite se plutajući ispred sebe ravnih ruku. Odgurnite se od zida i mlatarajte nogama držeći ih u ravnom položaju. Podignite jednu ruku sa gumom ako je koristite, povlačeći se kroz vodu i podižući, vraćajući ruku u početni položaj. Prebacite ruke i ponovite. Podignite glavu da udahnete zrak po potrebi. Odmorite se i recite sebi kako se osjećate prijatno.

Za plivanje je važno kupiti pravu opremu

Naočare za plivanje vas čuvaju od hemikalija u bazenu, a uz pomoć njih možete lakše vidjeti gdje plivate. Naočare moraju da budu udobne i nikako ne smeju da budu tesne. Isprobajte ih obavezno prijekupovine. 

Sa druge strane, i kupaći kostim mora da bude udoban. Kapa za plivanje je dodatni bonus i održava kosu suvom i zaštićenom, te sprječava da kosa padne preko lica i usta tijekom plivanja.


Jedan od savjeta koji vam možemo dati je sljedeći: da biste naučili pravilnu tehniku ​​i dodatne metode plivanja, najbolje je da se upišete u školu plivanja.

Kako naučiti plivati dodatni savjeti za savladavanje

Razviti povjerenje je najteži i najvažniji korak za osobu koja tek počinje da uči da pliva. Udruga za učenje plivanja je zato definirala prvu stvar koju treba urediti sa osobom koja uči plivati ​​– da se razvije povjerenje. 

Prije nego što se uopće približite vodi, razvijte povjerenje prema vodi i imajte poštovanje prema vodi. Ako u djetinjstvu niste naučili plivati, vrlo je moguće da sada imate veći strah i to ima smisla.

Ali kada jednog dana naučite plivati, osjećat ćete se zadovoljno baš zbog toga što ste pobijedili strah. Ne dozvolite da vas strah ili bilo koja negativna emocija spriječi da radite ono što želite. 

Udobnost u vodi nije samo vrijednost životne sigurnosti, već i ona koja će vam znatno poboljšati kvalitetu života. 

Terapija vodom je stvar moderne psihologije koja djeluje. Isto tako, plivanje jača vaše osnovne mišiće i pozitivno utječe na vaše psihološko stanje. Neki ljudi se u vodi osjećaju sretno i zadovoljno. To je u osnovi najbliže vraćanje u sigurnost materice naše majke.

kako naučiti plivati
kako naučiti plivati

Plivanje: zaključak

Ako još uvijek ne znate kako da plivate, biće vam potreban bazen ili pristup vodi da biste zaista naučili.Poput učenja vožnje bicikla, morate se početi prilagođavati pokretima i na kraju doći prirodno. Nemojte čekati, zakažite svoj prvi čas još danas i učinite nešto dobro za svoje psihofizičko stanje.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

We are sorry that this post was not useful for you!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Group spot_img

Drugi upravo čitaju

Kako zaraditi na instagramu

Kako zaraditi na instagramu pitaju se gotovi svi koji...

20 načina kako zaraditi novac online!

Kako zaraditi novac online uz što malo ulaganja otkrivamo...

Zašto su bebi hladne ruke

Zašto su bebi hladne ruke? Obukli ste svoju bebu...

Kako koristiti Pinterest za blog?

Ne znate kako koristiti pinterest za blog? Ovaj članak...