back to top

Koji telefon ima najbolju kameru?

Ako je došlo vrijeme za novi mobitel sigurno se pitate koji telefon ima najbolju kameru?

El svijet je opsjednut selfijima i slikama koji izgledaju preuzeti sa profesionalne kamere za dijeljenje na društvenim mrežama, itd.

To je dovelo do porasta pametnih telefona fokusiranih na selfije i visokokvalitetnih telefona sa kamerom.

Sigurno već snimate dosta fotografija svojim telefonom, ali biste li također željeli snimiti slike visokog kvaliteta?

koji telefon ima najbolju kameru
koji telefon ima najbolju kameru?

Ako je tako, morat ćete dodatno istražiti prije sljedeće kupovine telefona. Pametni telefoni su nastavili da se razvijaju posljednjih godina, nudeći korisnicima mnogo različitih funkcija i funkcija.

U stvari, postoji toliko mnogo različitih opcija da može biti teško isprobati. izaberite najprikladnije za vas. Kvalitet kamere je jedna od najvažnijih karakteristika prilikom kupovine novog telefona.

Uostalom, kakva je korist od pristupa društvenim mrežama ako nemate fotografije ili video zapise za dijeljenje? Dakle, ako tražite najbolju dostupnu kameru za telefon, čitajte dalje kako biste saznali sve što vam je potrebno da donesete ovu odluku prije nego što potrošite svoj novac!

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine

Postoji nekoliko ključnih faktora koje morate uzeti u obzir kada kupujete novu kameru za telefon. To uključuje kvalitet slike, rezoluciju kamere, brzinu zatvarača, autofokus, blic, zum, softver kamere, itd. Kvalitet slike je najvažniji faktor pri odabiru nove kamere.

Odnosi se na jasnoću, boju i detalje fotografija. Slika visokog kvaliteta pomoći će vam da stvorite lijepe uspomene, pa je to nešto na čemu ne biste trebali štedjeti.

Imajte na umu da kvalitet slike nije nužno povezan sa naprednošću kamere. Sa osnovnom kamerom možete snimiti dobre fotografije.

važniji telefonski brojevi u tuzli koji telefon ima najbolju kameru
koji telefon ima najbolju kameru?

Brzina zatvarača

Brzina zatvarača se odnosi na koliko brzo kamera snima sliku.

Što je kamera brža, to su fotografije bolje. Većina telefonskih kamera ima brzinu zatvarača od oko 1/2000 ili 1/4000 sekunde, što je za većinu ljudi više nego dovoljno.

Automatsko fokusiranje

Autofokus odnosi se na sposobnost kamere da se fokusira na određeni objekat ili subjekt. Većina kamera telefona ima funkciju autofokusa, ali biste trebali potražiti i model sa brzim AF funkcijom.

Ovo će vam omogućiti da snimite jasnije i detaljnije fotografije, bez obzira na okruženje.

Blic


Blic to je funkcija ugrađena u kamere mnogih telefona. Ova funkcija pomaže u osvjetljavanju scene prilikom snimanja fotografije u uvjetima slabog osvjetljenja, što rezultira detaljnijom fotografijom.

Veina telefona sa kamerom ima bli, ali nekim modelima nedostaje ova funkcija. Ako traite novi telefon sa kamerom, obavezno provjerite ima li model koji razmiljate ima blic.

Ako kupujete novi telefon za svoje dijete, također je vrijedno napomenuti da blic neće uzrokovati trajna oštećenja očiju.

Mnogi stariji modeli telefona imali su ksenonski blic, ali noviji imaju LED blic. Ksenonski blicevi su svjetliji, ali LED blicevi su ekološki prihvatljiviji.

koji telefon ima najbolju kameru
koji telefon ima najbolju kameru?

Kvaliteta objektiva

Objektiv kamere telefona je ono što omogućava svjetlosti da uđe u telefon i stvori sliku. Objektiv visokog kvaliteta omogućit će vam snimanje jasnih i živopisnih fotografija u različitim uvjetima.

Većina sočiva telefona napravljena je od stakla ili plastike, ali najbolji modeli su napravljeni od stakla. Ova sočiva su obično izdržljivija, lakša za čišćenje i daju oštrije slike. Imajte na umu da samo nekoliko vrhunskih kamera nudi staklena sočiva.

Ako tražite novu kameru za telefon, važno je znati da sočiva dolaze u velikom broju oblika i veličina. Manja sočiva su obično naprednija od većih modela. Na primjer, f/1,8 objektiv je bolji od f/2,2 objektiva.

Veličina senzora

Senzor je dio kamere telefona koji prikuplja svjetlost i pretvara je u sliku. Što je senzor veći, to su fotografije jasnije.

Većina telefonskih kamera ima senzore manje od jednog inča, ali neke imaju senzore veličine čak 1,9 inča. Važno je znati da veći senzor ne znači nužno i kvalitetniju sliku.

Veličina senzora i veličina piksela su dvije vrlo različite stvari, pa nemojte da vas zavaraju samo brojevi. Ako želite da snimite slike visokog kvaliteta, razmislite o kameri telefona sa velikim senzorom.

Rezolucija kamere

Kada kupujete novi telefon sa kamerom, vjerovatno ćete naići na neke brojeve koji mogu djelovati pomalo zbunjujuće.

Jedna od njih je rezolucija kamere, koja je broj piksela nalazi se na senzoru kamere. Manji brojevi izjednačavaju se s boljim kvalitetom slike, pa ćete poželjeti potražiti kameru visoke rezolucije.

Rezolucija od najmanje 16 megapiksela (MP) preporučuje se ako želite da snimite fotografije visokog kvaliteta.

Ako tražite novu kameru za svoj pametni telefon, vrijedi napomenuti da viša rezolucija ne znači nužno i bolje slike. Napredniji senzor kamere i objektiv će pružiti bolje slike.

najbolji telefoni do 1500 kuna koji telefon ima najbolju kameru
najbolji telefoni do 1500 kuna

Ostali faktori

Trenutno imaju i mobilni uređaji neke tehnologije Dodaci koji mogu pomoći u poboljšanju kvaliteta slika, kao što je noćni način rada za snimanje dobrih slika pri slabom svjetlu.

Pronaći ćete i mnoge moderne kamere sa AI koje pomažu u poboljšanju kvaliteta slike, što je također velika prednost.

Možete čak i naići na vrlo zanimljive filtere za promjenu slika tako da sve ispadne onako kako želite. Sve ovo bi vam također trebalo pomoći da isključite mobilne modele i ostanete na pravom…

PREPORUKA

Supported by TNT Groupspot_img

Drugi upravo čitaju

Zašto su bebi hladne ruke

Zašto su bebi hladne ruke? Obukli ste svoju bebu...

Najbolji mobiteli do 1500 kuna

Najbolji mobiteli do 1500 kuna. Koji mobitel kupiti i...

Legalni načini za online zaradu od kuće

Postoje mnogi načini za online zaradu od kuće ali...

Kako se koristi Canva 

Kako se koristi Canva besplatan online alat za grafički...